Vědci identifikovali novou skupinu léčivých látek obsažených v sóji, které by mohly předcházet vzniku rakoviny tlustého střeva a případně i napomáhat její léčbě. Rakovina tlustého střeva je třetí nejčastější příčinou úmrtí způsobeného rakovinou. Pojmem rakovina tlustého střeva se označuje nádorové onemocnění tlustého střeva. V drtivé většině případů jde o kolorektální karcinom.

Již delší dobu se předpokládalo, že by sója mohla mít protektivní (ochranný) účinek proti rakovině tlustého střeva. Studie prováděná v Dětské nemocnici v Oaklandu tuto teorii potvrdila. Tým vědců, který vedla Dr. Julie Saba, ředitelka onkologického centra Výzkumného ústavu Dětské nemocnice v Oaklandu, objevil v sóji přirozené lipidové molekuly, které byly nazvány sfingadieny (SDs). Zdá se, že tyto látky by mohly být základem pozitivního působení sóji na lidský organismus a mohly by také hrát klíčovou roli v boji s rakovinou tlustého střeva.

Původní článek: Soy Component May Be Key To Fighting Colon Cancer. MedicalNewsToday

Více informací na: Inovace.cz